[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
 
Hae sivuiltani:
[Apua]
Aihepiiriluettelo > Sekalaisten tietotekniikkasivujen etusivuSekalaisia > Nokia, Microsoft, Symbian OS ja WML

Nokia, Microsoft, Symbian OS ja WML

Aiheet

Nokia ja Microsoft

Sunnuntaina 25.11.2001 Nokian pääjohtaja Jorma Ollila puhui kierrellysti, että sillä on paljon suurempia kilpailijoita kuin Motorola tai L M Ericsson, kun kännyköistä tulee entistä enemmän tietokoneiden kaltaisia.

Toinen Nokian johtaja sanoi TV-haastattelussa jokin aika sitten suoremmin, että suurin uhka on Microsoft ja firman kulissien takainen likainen peli. Mitä likainen peli sitten tarkkaan ottaen tarkoittaa ei käynyt esille. Lahjontaa?, uhkailua?, lisenssipolitiikkaa?, suoranaista kilpailijoiden mahdollisuuksien tietoista rajoittamista? Kyse on kaiketi kaikenlaista toiminnasta, jossa on enemmän tai vähemmän rikollisia piirteitä. MS on tunnettu siitä, että se käyttää väärin hallitsevaa markkina-asemaa ja kännykkämarkkinoilla se toimisi luonnollisesti samalla tavalla.

Tuota aikaisemmin oli TV:ssä esillä Microsoftin työntekijöiden vierailu Suomessa. Siinä tuli esille, että Microsoft "kosiskellut" Nokiaa. Microsoft haluasi, että Nokian kännyköissä olisi Microsoftin tekemä käyttöjärjestelmä (Windows CE tai Smartphone). Nokian johtaja esitti, että yhteistyöhalukkuus on yksipuolista. Se haluaa pysyä Symbian OS käyttöjärjestelmän takana, joka on Nokian mielestä Microsoftin käyttöjärjestelmää joustavampi ja paremmin kännyköihin soveltuva.

Eräässä arkistomateriaaliin pohjautuvassa haastattelussa eräs toimittaja kysyi Bill Gatesilta, haluaako hän ostaa Nokian. Toimittajan asenne tuntui oleva "olisipa hienoa, jos Nokia olisi osa Microsoftia".

Nokia 9xxx:ssä käyttöjärjestelmänä on Symbian OS, johon ei saa Microsoft Internet Explorer (MS IE). Opera Softwaren vuoden 2002 tiedotteen mukaan Nokia 9210i Communicatorissa on Opera-selain:

March 12
Opera Web browser on Nokia phone: The new Nokia 9210i Communicator's mysterious Web browser revealed - it's Opera!
Opera Software.

Niin hienolta kuin suomalaiset kokisivat Microsoftin ja Nokian yhdistymisen olevan, se ei nyt vain ole Nokian tavoite. Nokia ei myöskään halua olla riippuvainen Microsoftin valmistamista kämmentietokoneisiin suunnitelluista käyttöjärjestelmistä. Ainakin suomalaiset haluaisivat Nokian tekevän ratkaisuja, joita se ei missään nimessä halua ainakaan vapaaehtoisesti tehdä!

Nokia ajautumisesta MS:n käyttöjärjestelmän piiriin vuonna 2003 saattaisi olla firmalle katastrofi. Microsoftin käyttöjärjestelmä saattaisi vaatia niin paljon tehoa, että se ei toimisi kunnolla Nokian laitteissa. Mikäli näin kävisi saattaisi seurata firman raju alamäki.

Nokialla itselleen kyse on vain kilpailutilanteessa selviytymisestä ja liikevoitosta, mutta kännyköiden käyttäjille vähän muustakin. Mikäli Nokia selviäisi ilman katastrofeja, Microsoftin valta-asemasta kännykkäteollisuudessa olisi ainakin seuraavia seurauksia:

  1. Väliaikainen ja osittainen softan tason lasku. Esim. Operan tasoista kännykkäselainta ei MS pysty vuonna 2003 tarjoamaan. Selaimen kohdalla tason lasku saattaisi olla pysyvä, sillä Opera on keskittynyt pienen ja tehokkaan erityisesti kännyköihin soveltuvien selainten luomiseen (toki Opera Software voisi valmistaa tehokkaan selaimen MS:n kännykkäsoftallekin, mutta selaimen markkinointi olisi hankalampaa ja selain jäisi vain pienen käyttäpiirin iloksi). Tosin Nokialle kuten ehkä muillekin kännykkäfirmoille Operan asentaminen oletusselaimeksi on ollut tappio - se kun pienentää kännyköistä saatavaa liikevoittoa (open source -pohjainen ilmaisselain olisi ollut tässä mielessä mieluisampi ratkaisu).
  2. Pysyvä kännyköiden kehityksen hidastuminen, sillä liikevoitto kutistuisi Microsoftin ottaessa siitä leijonan osan (Microsoft on jo uhonnut, että softateollisuus vie käynnyköissäkin suurimmat voitot ja tästä potista Microsoft haluaa itselleen suurimman palan). Jos liikevoitto kutistuu, tuotekehittelyvaratkin pienenevät. Ainakin innovatiivisten ratkaisujen määrän luulisi laskevan.

Käyttäjät toki ratkaisevat kenen tilipussia lihottavat ja mikä kännyköiden kehityksessä on tärkeintä - monipuoliset toiminnot vai näyttävä ja tutun oloinen käyttöliittymä pari näkökulmaa mainitakseni. Microsoftin ja Nokian tilanne kännykkäpuolella muistuttaa Aku Ankka -sarjakuvan Roope setä ja Kroisos Pennonen -asetelmaa. Nykyajan Roope ankka (Bill Gates) pelaa erittäin suuren luokan maailmanvalloitus- ja monopolipeliä, mutta Suomen Kroisos (Jorma Ollila) ei haluaisi peliä omalla sektorillaan hävitä.

[Alku]

Nokia ja Symbian OS

Nokian ja Symbian OS:n ajattelumalli on peräisin Linuxista. Symbian OS on avoimeen lähdekoodiin eli open source perustuva käyttöjärjestelmä - tosin ainakin uusin Series 60 on lisenssimaksullinen, joten täysin avoin käyttöjärjestelmä sekään ei ole. Joka tapauksessa siinä missä Linux epäonnistui suhteessa Windowsiin, Nokia pyrkii onnistumaan Symbian OS:n kanssa.

Nokiasta ja Linuxista puhutaan kauniisti - mutta käytännössä ollaan välinpitämättömiä ja heitetään kapuloita rattaisiin! Me olemme jokainen osaltamme vastuussa, voiko Nokia päämäärässään onnistua. Haluammeko torpedoida myös Nokian ja monen muun kännykkävalmistajan tukeman käyttöjärjestelmän? Jos niin teemme, torpedoimme kaikki suomalaisten alulle panemat merkittävät käyttöjärjestelmät!

Pyrkiessämme standardin mukaisiin ratkaisuihin, selaimet saavat oikeudenmukaisen ja tasavertaisen kohtelun. Kaikki sellainen, missä tuetaan MS:n epästandardeja piirteitä ja jokainen sivu joka toimii vain MS IE -selaimissa on sekä WWW:n alkuperäisen idean tuhoamista (avoin, yhteisiä standardeja käyttävä verkkoyhteisö) että kapuloiden heittämistä Nokian rattaisiin.

Nokia käyttämän Opera-selaimen teknisestä suunnittelusta vastaa W3C:n entinen työntekijä, CSS1-CSS2 spesifikaatioiden toinen pääsuunnittelija, Håkon Wium Lie. Opera Software pyrkii standardeja kunnioittavaan tuotesuunnitteluun (sitaatti[S]), joka loisi vakaan pohjan WWW:n terveelle kehittymiselle. Operan ohella uusien Netscape-selainten suunnittelijat pyrkivät hyvin pitkälle Web-standardeja noudattaviin ratkaisuihin ja niissä on suhteellisen vähän ei-standardeja piirteitä. WWW:n alkuperäinen päämäärä on se, että Web-sivut toimivat kaikissa mahdollisissa käyttöjärjestelmissä ja selaimissa. Mielestäni sivujen pitäisi toimia ainakin Windows, Mac, Linux ja Symbian OS käyttöjärjestelmissä (eräitä muitakin käyttöjärjestelmiä on olemassa ja niissäkin sivut pitäisi olla jollakin lailla selailukelpoisia, vaikka ei sivut eivät toimisikaan ihanteellisesti ja täydellisesti).

W3C: Cascading Style Sheets, level 2 (W3C Recommendation 12-May-1998).

On paljon mahdollisuuksia tuottaa selailuelämyksiä Web-standardien esittämällä tavalla niin, että ne toimivat ainakin suhteellisen uusissa MS IE, Netscape ja Opera -selaimissa.

Vaihtoehtoselaimia tulisi myös mainostaa, että ne saisivat niiden laadun ansaiseman aseman. Yksi MS:n "tukimuoto" on suosia yksipuolisesti MS IE -selaimia! Tässä asiassa puhelinyhtiöiden vastuu on erittäin suuri vastuu, jota ne eivät ole juuri lainkaan ottaneet kantaakseen. Salon Seudun Puhelin Oy (SSP) laittoi vuoden 2002 Allu CD-levylle MS IE -selainten ohella Netscape 6.0 -selaimen (SSP ilmoitti, että se olisi Netscape 6.1, mutta tieto oli virheellinen), mitä pidän hyvänä aloituksena. Käyttäjille on ainakin annettu valinnan mahdollisuus (Netscapen sijaan toinen vaihtoehto voisi olla Opera).

Salon Seudun Puhelin Oy.

Motorola on uusimmissa kännyköissään siirtynyt Microsoftin käyttöjärjestelmään. Jos tämä suuntaus valtaa alaa, siitä on vähintään kolminkertainen tappio Nokialle:

  1. Se ei saa lisenssituloa Symbian OS:tä.
  2. Se joutuu itse maksamaan linsenssimaksun MS:n käyttiksestä.
  3. Se kärsii suuren arvovaltatappion MS:lle.

Mitä se merkitsee suomalaisille? Nokian katteet tipahtavat rajusti => katteiden tipahdettua tuotekehitysrahoja vähemmän = > markkinaosuus tippuu => vähemmän töitä suomalaisille.

Jos ajatellaan ohjelmistoja ainakin yhdessä asiassa käyttäjät kärsivät - Opera on kännykkäselaimena monin verroin parempi kuin erittäin paljon ominaisuuksiltaan riisuttu MS IE.

On oikeastaan aika outoa, että suomalaiset Nokia-faneina eivät ajattele softapuolta lainkaan kansallisena kysymyksenä. Nokia sanoo Microsoftin suurimmaksi uhakseen - syystä. MS päinvastoin - syy ei lähestulkoonkaan samaa luokkaa. Kyse vain osa-alueesta, jonka arvo kokonaisuudessa ei ole samaa luokkaa kuin Nokia tapauksessa. Nokia on vain este siinä osa-alueessa, jossa on eniten kasvuvaraa ja josta MS haluaisi raivata Nokian pois tieltään.

Ei sen puoleen, että Bill Gates olisi pahimpia ihmisiä. Hän toi aikanaan tervettä kilpailua Applelle. Applen ensimmäinen kehittäjä on ihmisenä aivan törkeä. Jos Steve Jobs (Applen eka kehittäjä) olisi voittanut maailma olisi paljon pahempi! Toki Gates ja Jobs ovat olleet varkaita ja sama kaiken omiminen itselle on nytkin vallalla. Moneen kertaan varkaana Gates voi yrittää Symbian OS:n suhteen samaa kuin Jobsin kanssa - varastaa koodia. Ainakin haaste on nyt saman tapainen kuin alkukoina. Applen sijasta pitäisi saada Nokia polvilleen kumartamaan MS:n ylivaltaa.

 Nokia ja WML

Nokian pani alulle WAP Forum organisaation, joka loi WML-spesifikaatioita.

WAP Forum.

WML 1.0-1.2 (taulukko[S] ja englanninkielinen erityissivu [S]) oli yritys luoda täysin itsenäinen kännykkäspesifikaatio, mutta spesifikaatio on sangen yleisesti todettu epäonnistuneeksi (Opera 5.x pystyy lukemaan sellaisia WML-pohjaisia WAP-sivuja, joissa ei käytetä WMLScript kieltä - osaa WAP-sivuista voi siten selata ilmaiseksi Operalla). Mielestäni WML 1.0-1.2 oli Nokia alulle panema arveluttava "Odysseuksen harharetki". Kyse oli eräänlaisesta WAP-puolen herruuden arveluttavasta hankintakeinosta ja utopiasta, että WML + WAP voisi korvata internetin. WML tehtiin tietoisesti "sopivasti" erilaiseksi kuin (X)HTML.

Nykyisin kehitetään WML 2.0 (taulukko[S]) standardia, joka pohjautuu XHTML:ään ja siinä voidaan käyttää myös CSS:ää (uusimpien Opera-selainten pitäisi pystyä ymmärtämään myös WML 2.0:aa).

[Alku]

Tahallinen kiusanteko ja huolimaton koodaus

Sellaisia ratkaisuja, jotka toimivat vain yhdessä selaimessa, vaurioitetaan WWW:n alkuperäistä tarkoitusta. Koska WWW ei ole tarkoitettu minkään firman yksityisomaisuudeksi internetin monopolisointiyritykset ovat ainakin moraalisessa mielessä sellaista IT-rikollisuutta, jota voi verrata tietokonevirusten suunnitteluun. Vaikka kännykät eivät voi koskaan rajoittuneista resursseista johtuen tarjota yhtä suuria elämyksiä kuin tietokoneet, niitäkin olisi ainakin jossakin määrin huomioitava - ainakin niin, ettei blokata niitä kokonaan ulos epästandardeilla viritelmillä!

Tahallista blokkausta on harrastanut ainakin Microsoft omilla sivuillaan, mistä kertoo Opera Softwaren sivusto (tarkoitan blokkaamisella sitä, että joko estetään sivustolle pääseminen kokonaan tai sivustolla ei voi navigoida sivulta toiselle kuin tietyillä selaimilla). Mielestäni MS toimii kuin raukkamainen mustasukkainen aviopuoliso.

Opera Software: Microsoft exposed: Microsoft PR Spin Continues While Browser Lockout Still in Effect, Microsoft does an about-face: Opera applauds Microsoft's decision to allow access for standard-compliant browsers.

Koska Nokia on suurfirma, sekin voi syyllistyä Microsoftin kaltaisiin blokkauksiin. Myös sen toimintaa tulee seurata ja olla kriittinen. Mutta mielestäni Nokialle ja Symbian OS:lle pitäisi antaa mahdollisuus tasaveroiseen kilpailuun, eikä blokata Symbian OS käyttäviä selaimia automaattisesti ulos Web-sivuilta. Symbian OS vuoksi olisi Web-sivujen tekijöiden pitäisi testata sivujaan ainakin Operalla ja mahdollisuuksien mukaan myös vanhemmalla Nokian 9xxx -sarjan oletusselaimella.

Osatekijänä epästandardin koodin yleisyyteen on kaupalliset sivunteko-ohjelmat. Enemmän tai vähemmän epästandardia koodia luovat MS FrontPage, Macromedia Dreamweaver sekä Adobe GoLive. Monet niiden käyttäjät eivät ole selvillä, mikä on standardia ja mikä ei. Ei ole ihme, jos luodaan sivuja, jotka toimivat vain esim. MS IE 5.x -selaimissa tai tietyissä Netscape-selaimissa. Tilannetta pahentaa se, että edes monet WWW-sivujen tekemistä opettavat henkilöt eivät ole kunnolla selvillä Web-standardeista. Voidaan jopa kysyä, ovatko he edes niistä tosissaan kiinnostuneita.

Tämä sivu kuten moni muukin sekä DOM1:n että epästandardin DHTML:n huomioiva sivusto toimii MS IE 5.x+, Opera 4.x+ ja Netscape 6.x+ -selaimissa DOM1 spesifikaation mukaisesti. Dynaamisia valikoita[S] käsittelevä liitesivun JavaScript perustuu sangen uuden Dreamwearin koodin, jota on hieman muokattu. Käsin koodaamalla ja esim. sangen uudella Dreamweaverilla on mahdollista luoda DHTML/DOM systeemejä siten, että ne toimivat MS IE 4.0+, Opera 5.x+ (ehkä jopa Opera 4.x lähtien) ja Netscape 4.x+ -selaimissa. Sellainen DHTML, joka blokkaa ulos Opera 5.x+ ja Netscape 6.x -selaimet osoittaa sivuntekijän ammattitaidon puutetta.

En tosin ihastu myöskään puhtaisiin DOM-ratkaisuihin, jotka blokkaavat pois MS IE 4.0 ja Netscape 4.x:n käyttäjät, mutta jotka toimivat Opera 5.x+ ja Netscape 6.x -selaimissa. Nokia 9xxx käyttäjiä voidaan helposti (tahattomastikin) blokata ulos DHTML:llä. Vanhoille selaimille tai vain HTML 3.2 ja vanhempia JavaSript-versioita tukeville kännykkäselaimille pitäisi antaa edes jonkinlainen mahdollisuus navigointiin, vaikka ne eivät tukisi sen paremmin standardia DOMia kuin epästandardia DHTML:ääkään.

Toinen blokkaus keino on Flash. Normaalit WWW-selaimet tukevat sitä, mutta se ei toistaiseksi kuulu Symbian OS kännyköiden tukemiin piirteisiin. Macromedia tekee tosin myös kännyköihin soveltuvia versioita. Tavanomaisten Flash-animaatioiden käyttöä voi yleiselläkin tasolla pitää arveluttavana, sillä se blokkaa kaikki näkövammaiset. Saamani s-postin mukaan Flash MX on kuitenkin mahdollista luoda myös näkövammaiset huomioon ottavia versioita, joten tämä asia on suunnittelijasta kiinni.

Macromedia: Macromedia Flash MX.

Tosin blokata voi vahingossakin. Opera ja Netscape 6.x+ ovat selaimia, jotka eivät siedä kovin paljon koodausvirheitä. Jos Operalla saa tyhjän sivun, kyse on useimmiten siitä, että HEAD-osassa on koodausta, jolta puuttuu asianmukaiset elementtien/ kommenttien päätökset tai siellä on JavaScript-koodausta, joka luo elementtejä, joiden päätösmerkkaukset (end-tag) eivät ole asianmukaisia. On kuitenkin muistettava, että huolimaton koodaus pilaa netin tulevaisuutta - tulevaisuudessa kaikki selaimet, ei vain Opera, vaativat huolellisempaa koodausta kuin mitä monet WWW-sivustot edustavat. Olen joskus tavannut liian huonoa koodia eräiden tunnettujen tuotemerkkienkin sivuilta.

Kännykkälaitteiden rajallisen kapasiteetin vuoksi niissä ei voi olla mammuttimaisia selaimia, joissa virheenkorjaustoiminnoille täytyy varata paljon muistitilaa. Korkeatasoinen koodaus on siten varsikin kännyköiden käyttäjien edun mukaista.

[Alku]
   
Copyright Tapio Markula 1999-2003, Salo (kotisivu, s-posti - lisää s-postiosoitteeseen pisteellä erotettuna nimeni, Tapio Markula) (tapio.markula@dnainternet.net) - ei julkiskäyttöön ilman sopimusta.
Get Expression!
Editori, jolla saa luotua standardit täyttäviä HTML ja XML dokumentteja. Tämän sivuston sivut on useimmissa tapauksissa tarkastettu Dave Raggetin (W3C) tekemällä HTML-Tidy apuohjelmalla ja satunnaisesti W3C-organisaation virallisella koodintarkastusohjelmalla. Useimpien sivujen syntaksin pitäisi olla sopusoinnussa W3C:n XHTML 1.0 spesifikaation kanssa. Testaa tämä sivu!
Informaatiota selaimista, jotka näyttävät or tulostavat tämän sivuston parhaiten.
Tältä sivustolta suoritetun etsinnän on toteuttanut FreeFind.
[Hae Opera] [Hae Mozilla!]
Sekalaisia teknisluonteisia sivuja on viimeksi muutettu 28.01.2004