[Alku]
Luettelen alla aihealueittain tekemäni aihepiirit. Paluulinkkeinä tähän aihepiiriin on tämä valikko ja sivun yläreunassa oleva linkki Aihepiiriluettelo.
 
 
   
 Etsi sivuiltani: [Apua]
AihepiiriluetteloCSS-oppaan etusivuOpassivut > 5. Mikä on CSS:n prosessointijärjestys (introjakso)

5. Mikä on CSS:n prosessointijärjestys

Yleistä

CSS-tiedostojen rakentelun kannalta olennaisinta on ymmärtää, missä järjestyksessä selain lukee CSS-ominaisuudet.

CSS

Periaatteessa selaimella on kolmenlaisia tyylisivuja (en voi antaa esimerkkejä vaan sinun on itse tutkittava käyttämääsi selainta):

  1. UA style sheets (UA = User Agent = asiakassovellus, joka on yleensä selain tai sitten jokin muu ohjelma, joka osaa käyttää tyylisivuja). Kyse on ohjelman omista elementtimäärittelyistä silloin, kun kukaan ei ole määritellyt tyylisivuja. Itse asiassa kyse on pääosin tavallisten HTML 3.2 tai HTML 4.01 elementtien ja attribuuttien ymmärtämisestä. Eri selaimilla on hieman toisistaan poikkeavia oletusarvoja. Tallennetut asetukset luovat eräänlaisen selaimen oman tyylisivutiedoston. Selaimilla voi olla myös tuki eräille CSS-ominaisuuksille, joita voi sovittaa mille tahansa www-sivulle. MS IE 5.x+:lla voi määrittää linkeille ominaisuuden hover. Sillä on sama merkitys kuin näennäisluokalla :hover. Mozilla Gecko -selaimet määrittävät HTML-asetukset UA CSS:n avulla res/html.css ja /res/html.css tiedostoilla (myös Opera hyödyntää UA CSS:ää muissa kuin HTML-toteutuksissa; käsittelen UA CSS:n käyttöä erillisivulla[S]). Selaimen omat elementtimäärittelyt ovat voimassa silloin, kun elementtejä ei ole CSS:n avulla erityisesti määritelty.

    Muulla tavoin määritellyt CSS-ominaisuudet ohittavat yleensä selaimen tyylisivutiedoston ja HTML-attribuutit, mutta on olemassa eräitä poikkeuksia ja selainten välillä on tässä suhteessa eroja. Nämä muutamat erot on sivujen tekijän syytä tuntea, mikäli hän haluaa sivujensa näkyvän mahdollisimman samankaltaisena CSS-ominaisuuksia tukeville selaimille. Käsittelen näitä toisissa yhteyksissä.

  1. User style sheets eli selaimen käyttäjän selaimelle määrittelemät CSS-tyylisivut. Periaatteessa selaaja voi luoda CSS-ominaisuudet kaikille netistä lukemilleen tiedostoille luomalla oman tyylisivutiedoston, jonka hakemistopolun (path) hän ilmoittaa selaimelle (selitän niiden käyttöä tarkemmin sivulla[S].
  2. Author style sheets eli dokumentin kirjoittajan tekemät CSS-määrittelyt. Näiden suhde käyttäjän tyylisivuihin on käytännössä selainriippuvainen. Periaatteessa sitä voi hieman kontrolloida CSS:n avulla ns. important rule -periaatteella, jonka avulla yksittäiset CSS-ominaisuudet määritellään erityisen tärkeiksi (selitän tarkemmin sen käytön tämän sivun lopussa). CSS2:n mukaan etusija on käyttäjän tyylisivuilla ja CSS1:n mukaan dokumentin laatijan tyylisivuilla.
W3C: CSS2: 6.4.2 !important rules[S][Pw].

[Alku]