[Alku]
Testaa CSS-oppaan navigoinnin toimivuutta!
   
 
Luettelen alla aihealueittain tekemäni aihepiirit. Paluulinkkeinä tähän aihepiiriin on tämä valikko ja sivun yläreunassa oleva linkki Aihepiiriluettelo.
Tutustu myös muihin tekemiini aihepiireihin eli alisivustoihin! Yllä olevassa listassa on alisivustoja, jotka jollakin tavalla liittyvät tietotekniikan osaamiseeni tai itseni esittelyyn. Tälle alisivustolle ei ole minkäänlaista paluulinkkiä, koska sivujen luonne on epävirallinen. Yllä luetellut sivut avautuvat kuitenkin uuteen ikkunaan, jolloin portfoliosivut eivät häviä, mikäli et sulje portfoliosivujen ikkunaa. Myös pop-up navigaattorilla voit selailla muita aihepiirejä hukkaamatta portfoliosivuja.
 
 
Portfoliosivujen etusivuLisäsivut > Animaatio-ohjelmien vertailua

Animaatio-ohjelmien vertailua

Aiheet

Yleistä

Kerron tällä sivulla kokeilemistani Flash-animaatioita tuottavista ohjelmista, joista minulla on tällä hetkellä kokemuksia kahdesta ohjelmasta. Olennaista on helppokäyttöisyys ja monipuolisuus. Opetuksessa käytettävä Macromedia Flash MX (versio 6.0) on ensisijaisesti suunnitteltu internetiin tarkoitetteihuin Flash-animaatioihin. Kokeilin LivingCels-nimistä Creature House -firman animaatio-ohjelmaa, jolla yhtenä vaihtoehtona on tuottaa Flash-animaatioita. Koska ohjelma tarkoitettu muunkin tyyppisten animaatioiden luomiseen kaikkia ohjelman piirteitä ei saa esiin Flash-animaatioissa. Sain ohjelmasta keskeneräisen kokeiluversion (virallisen version julkaisupäivämäärä ei ole selvillä).

Kyseessä on esim. CorelDwaw, Adobe Illustrator, Macromedia Freehand ohjelmiin verrata piirrosohjelma, johon on lisätty mahdollisuus animoida piirrokset. Itse asiassa ohjelman piirrosominaisuudet ovat identtiset lähinnä pelkkään piirtämiseen suunnitellun Expression 3 - ohjelman kanssa. Expression 3 -ohjelmalla saa yksinkertaisia Flash-animaatioita luomalla monimuotovetoja ("sivellivetoja", joista on monta versiota ja ohjelma luo näiden versioiden pohjalta animaation). Koska siitä puuttuu aikajana pidempien animaatioiden luomiminen ei onnistu. Itse asiassa LivingCels on aikajanalla ja siihen liittyvillä ominaisuuksilla täydennetty Expression 3. Kun käsittelen LivingCels -ohjelman piirrosominaisuuksia käsittelen samalla Expression 3 -ohjelmaa.

[Alku]

Macromedia Flash MX - LivingCels

LivingCels ohjelman piirrosominaisuudet ovat aivan eri luokkaa kuin Macromedian Flash-ohjelmassa jos ajetellaan kauniiden vektoripiirrosten luomista. Objektien viivoja ja täytettä on paljon helpompi muokata kuin Macromedian Flash MX:ssä. Flash MX:n ärsyttävin piirre on se, että piirrosten ääriviivojen ja täytteen hallinta on ripoteltu sinne tänne käyttöliittymää - LivingCels ohjelmassa toiminnot on koottu helpommin hallittaviin ryhmiin. Tosin LivingCels ohjelmasta siitä puuttuu pensseli & kumi työkalut, jotka ovat joskus ihan käteviä, joten tässä suhteessa Flash on parempi.

LivingCels ohjelmassa kehykset ovat itsenäisiä kuvia. Niistä vain luodaan animaatioprojekti, jonka kehyksiin linkitetään irtotiedostoja.

Animaation on kaunista ja näyttävää - mutta helposti erittäin raskasta pyörittää! LivingCels ohjelman lopputulos soveltuu parhaiten multimediarompuille - tai perinteiseksi piirrosanimaatioksi. Viimeksi mainitun suhteen tuote on aivan ylivoimainen verrattuna Flash MX:ään. Itse asiassa tuote onkin ensisijaisesti tehty perinteisen piirrosanimaation kaltaisen lopputuloksen luomiseksi tietokoneella - onnistuu, jos osaa! Motion Guide -taso nimittäin puuttuu. Sen sijaan on Motion Blur -taso - sillä saa animoituihin kuviin ikään kuin vauhdin. Toimintoihin kuuluu kamerataso, jolla voi loitontaa/lähentää ja valita mukaan otettavan alueen.

Näyttämöitä (scenes) ei ole, mutta linkityksiä Web-osoitteisiin voi tehdä. Sisäinen linkitys taitaa puuttua ja skriptit. Näissä suhteissa Flash MX on ylivoimainen tuote siihen verrattuna.

Summa summarum. Vaikka Flash MX:n piirrosominaisuudet ovat joiltakin osin aika surkeat (joiltakin osin lähes ala-arvoiset), se on ihan ok ohjelma Web-grafiikkaan.

Jos haluaa luoda korkealaatuisia piirroksia suositeltava tapa on piirtää piirrokset kunnollisella piirrosohjelmalla ja tuoda piirrokset Flash MX:ään. Vähän pidemmälle pääsee LivingCels ohjelmalla jolla voi tehdä haluttaessa perusanimaation.

Onkohan kukaan tehnyt animaatio-ohjelmaa, jossa olisi kunnon piirrosominaisuudet + Flash MX kaltaiset toiminnalliset piirteet? Tuskinpa vaan, joten paljon suunnittelijoilla olisi paljon työsarkaa tällä alueella.

[Alku]

Muita sovelluksia

Saamani s-postin mukaan eräällä SWiSH-ohjelmaperheen tuotteella saa alkeellisia Flash-käppyröitä ja Wildformin WildFX Pro (videon konvertointi Flashiksi) on erittäin hyvä.

[Alku]