[Alku]
 
Hae sivuiltani:
[Apua]
AihepiiriluetteloRippikoulusivujen etusivuYleisinfo - Ohjesivut > Tulostusohjeet

Tulostusohjeet

Suosittelen Opera 5.x+, MS IE 5.5+ Win/IE 5.0+ Mac tai Netscape 6.1+ selaimen käyttämistä. Operan erityisetu on siinä, että siinä saa selaimen asetuksista näppärästi päälle ja pois sivun ylä- ja alatiedot (Tiedosto > Tulostusasetukset - File > Print Options), jolloin lopputulos on mahdollisimaan siisti.

Operakin on nykyisin ilmainen, mikäli hyväksyt hieman mainoksia - se on nopea, näppärä ja tietoturvallinen (latautuu nopeasti, sillä ohjelma on pieni).

Sivut tulostuvat kohtuullisen hyvin MS IE 4.0 selaimella, mutta Opera 5.x+, MS IE 5.5+ ja Netscape 6.x+ tai tukevat sellaisia W3C CSS-standardin mukaisia ominaisuuksia, jotka parantavat sivujen ulkonäköä ja joissa monet selaimet toimivat puutteellisesti. Erityisesti seuraavat seikat ovat maininnan arvoisia:

Katso uuteen ikkunaan tuleva kuvasta, mitä selaimesi voi jättää näyttämättä.

Lisäksi on huomattava, että olen tehnyt sivuista näytöltä poikkeavat tulostusversiot, jotka toimivat suunnitellusti vain uusilla selaimilla. Tulostusversiossa ei ole asiasasisällön kannalta tarpeettomia navigaatiolinkkejä eikä aputekstejä.

Olen testannut sivut tulostusmielessä Operan esikatselulla. Operan ohella myös MS IE 5.5:ssä on tulostuksen esikatselu, joka näyttää sivut lähes suunnitellulla tavalla. Taustaa ei tarvitse tulostaa kuin yhdellä Pyhää Henkeä ja kolminaisuutta käsittelevällä sivulla.

Voit tulostaa sivuja korvausta vastaan julkiseen käyttöön - voin muuttaa CSS-tiedoston ominaisuuksia, jolloin saat tiedostot haluamallasi fontilla, listaelementeillä ja taustaväreillä. Idea on siinä, että näitä tietoja ei määritellä itse HTML asiakirjassa, vaan erillistiedostossa, josta käsin niitä voidaan muuttaa kuinka monen asiakirjan suhteen tahansa. Jos muutan tiedoston omaisuuksia, sivut näkyvät myös netissä jonkin aikaa eli lailla kuin normaalisti. Mikäli haluat tutustua enemmän näiden käyttöön, käy W3C organisation sivuilla tai tekemälläni CSS-sivustolla. Käy lävitse mallisivut, niin pääset selville, mistä on kysymys (niistä ei ole erityistä tulostusversiota):

Katso englanninkielisen mallisivun kuva, mitä osia selaimen tulisi näyttää malleissa 2-3 (värit ovat erilaisia kuin mallisivuilla).

[Alku]