Neljän ilmansuunnan kuninkaat

 

       

Dhratarastra Virudhaka Virupaksha Vaishravana

 

 

Neljän ilmansuunnan suuret kuninkaat ovat suojelusjumalia, jotka vartioivat maailman neljää ilmansuuntaa ja taistelevat hyvän puolesta pahaa vastaan. Kerrotaan, että he vannoivat vapaaehtoisesti valan Buddha Shakyamunin edessä ja lupasivat puolustaa dharmaa. He asuvat Meru-vuoren alarinteillä aistimaailman jumalten alimmassa luokassa. Dharman suojelemiseksi he voivat johtaa yliluonnollisten olentojen joukkoja. Neljän ilmansuunnan suojelijat kuuluvat kaikkiin buddhalaisiin perinteisiin. Ne eivät voi suoda ääretöntä turvaa, koska ne eivät ole valaistuneet, mutta niiltä voi pyytää ajallista suojaa. Ne mainitaan mm. Lääkäribuddhan pujassa, jossa rukoillaan neljän ilmansuunnan kuningasta ja kahtatoista jaksha-päällikköä.

 

 

Nimi (sanskrit)

  Dhratarastra

  Virudhaka

  Virupaksha

  Vaishravana (Kubera)

Nimi (tiibet)

  yul.'khor.srung (Julkorsung)

  'phags.skyes.po (Phakyepo)

  spyan.mi.bzang (Chenmizang)

  rnam.thos.sras (Namtöse)

Merkitys

  "Hän joka katsoo yli maan"

  "Kasvattaja"

  "Hän joka näkee kaiken"

  "Hän joka kuulee kaiken"

Väri

  valkoinen

  sininen

  punainen

  keltainen

Vertauskuva

  luuttu

  miekka

  stupa ja käärme

  voitonviiri, mungo / mangusti

Seuraajat

  gandharvat

  kumbhandat

  nagat

  jakshat

Ilmansuunta

  itä

  etelä

  länsi

  pohjoinen

 

Kuninkaisiin liitetyt värit edustavaa omaa perinnettään, eikä sitä tule yhdistää muihin buddhalaisuudessa käytettyihin värisymboleihin.

 

Kuninkaiden käsissään pitämät vertauskuvat:

  • Dhṛtarāṣṭran soitin, eräänlainen luuttu viittaa siihen, että hän johtaa gandharvoja, ”taivaallisia musikantteja”, jotka elävät kukkien ja puiden tuoksusta ja voivat lentää ilman halki.

  • Virudhakan miekka on taistelulajien hallitsemisen osoitus. Hänen johtamansa kumbhandat ovat jakshojen tapaan pienikokoisia ilkiöitä.

  • Virupaksha johtaa myyttisiä nagoja, vedenhenkiä. Hänen lanteilleen kietoutuu käärme, ja nagat ovat tunnettuja siitä, että ne voivat muuttaa muotoa ihmishahmon ja käärmeen välillä.

  • Vaishravanan pitelemä mangusti tai mungo on faaraorotan tapainen eläin. Se sylkee suustaan jalokiviä anteliaisuuden eleenä. Voitonviiri liehuu ilmassa.

Kuninkailla on arvonsa mukaiset vaatteet ja päähineet, joissa on silkkiä, kultaa ja korukiviä.

 

 

Vapautuksen portti

Kagyu Samye Lingin tiibetiläisen keskuksen ja luostarin pääsisäänkäynti on koristeltu kuvioilla, joiden sanotaan edistävän mielenrauhaa ja auttavan kaikkia, jotka näkevät kuviot tai kulkevat portista. Pylväisiin on maalattu neljän ilmansuunnan kuninkaat, jotka vartioivat puolustavat paikkaa negatiivisilta voimilta.

Lisätietoa portista

 

 

 

 

 

© Kagyu Samye Ling Monastery

   

Kotisivu