Shantidevan toivomusrukous

Turvautumalla Buddhaan, Dharmaan ja Sanghaan astutaan sisään dharma-harjoituksen ovesta. Ottamalla bodhisattvavala astutaan bodhisattvan tielle, jolla kehitetään rakastavaa ystävällisyyttä ja myötätuntoa päämääränä kaikkien olentojen valaistuminen. Koko mahayanan tie on bodhisattva-motivaation värittämä ja Shantidevan kuuluisat sanat kuvaavat sitä näin:

”Liitän käteni yhteen ja rukoilen valaistuneita olentoja läpi avaruuden: ’Loistakaa johdattavaa dharman valoa olennoille, jotka joutuvat kärsimyksen pimeyteen hämmennyksissään.’

Liitän käteni yhteen ja pyydän heitä, jotka ovat saavuttaneet lopullisen voiton ja harkitsevat siirtyvänsä nirvanaan: ’Älkää jättäkö olentoja hämärään, vaan pysykää täällä mittaamattoman kauan.’

Mitä hyvää olenkaan tehnyt, lievittäköön se joka ikisen olennon kärsimyksiä.

Kunnes sairaus on kokonaan parantunut, toivon olevani lääke, lääkäri ja hoitaja jokaiselle olennolle, joka sairastaa.

Virratkoon minusta ruokaa ja juomaa kaikille nälkäisille ja janoisille. Suurten nälänhätien aikana tulkoon minusta ruokaa ja juomaa.

Tulkoon minusta loppumaton aarre köyhyydestä kärsiville, kaikenlaista tarpeellista alati tarjolle ja käden ulottuville.

Käytettäköön ruumistani, voimavarojani ja nyt tai myöhemmin keräämääni hyvää energiaa kaikkien olentojen rikkaudeksi, johdettakoon se heidän hyvinvoinnikseen.

Nirvana saapuu kun päästää irti kaikesta.

On hartain toiveeni nähdä nirvana, joten kun päästän irti, parasta antaa kaikki mitä minulla on, niin että se on tosiaankin muille hyödyksi. Minulla on ruumis. Se on lahjani olennoille. Tehkööt he sillä mitä tahtovat: tappakoot, loukatkoot, lyökööt tai mitä ikinä haluavat.

He voivat hauskuuttaa itseään sillä, pilkata tai vitsailla siitä; mitäpä minä välittäisin, se on annettu pois ja kuuluu nyt heille. Tehkööt niin kuin haluavat, kunhan tämä keho ei aiheuta kenellekään vahinkoa.

Olkoon kaikki minuun liittyvä merkityksellistä.

Toivon, että ne, joiden viha tai luottamus kohdistuu minuun, saavuttavat kaikki tavoitteensa.

Toivon että ne, jotka juoruavat puhuvat minusta pahaa, loukkaavat tai arvostelevat, ovat kaikki onnekkaita ja saavuttavat valaistumisen.

Toivon olevani suojelija niille, jotka ovat suojattomia, opas matkustavaisille.

Toivon olevani silta, vene ja laiva kaikille, jotka toivovat pääsevänsä veden yli.

Toivon olevani saari niille, jotka saarta etsivät ja lamppu niille, jotka tarvitsevat valoa.

Toivon olevana sänky lepoa kaipaaville ja palvelija niille, jotka tarvitsevat palveluksia.

Toivon olevani toiveet täyttävä jalokivi, runsauden malja, voimasana ja erinomainen lääke.

Tulkoon minusta toiveet täyttävä puu ja ehtymättömästi maitoa tuottava lehmä maailmalle.

Niin kuin avaruus ja suuret elementit, sellaiset kuin maa, toivon aina tukevani kaikkien lukumäärältään rajattomien olentojen elämää, kunnes he siirtyvät kärsimyksen tavoittamattomiin. Toivon myös olevani elämänlähde kaikkien erilaisten olentojen maailmoille avaruuden ääriin asti.

Niin kuin Sugatat menneinä aikoina herättivät bodhimielensä ja kehittyivät aste asteelta bodhisattva-harjoituksen kautta, niin minäkin, ollakseni hyödyksi tunteville olennoille synnytän bodhimielen ja etenen vaiheittain bodhisattvan tiellä.

Jonkun, joka on lähtenyt tällä tavalla seuraamaan Viisaiden tietä, tulisi aina pitää arvossa ja ylistää tätä erinomaista mieltä seuraavalla tavalla, jotta hän pitäisi sitä yllä ja kehittäisi sitä kunnolla:

’Juuri nyt olemassaoloni on hedelmällistä ja minulla on tämä kallisarvoinen ihmiselämä. Tänään olen syntynyt buddhien perheeseen. Tänään minusta on tullut heränneiden mestarien perinteen kantaja. Täten, tästä lähtien, mitä sitten teenkin, sen tulisi olla sellaisen jalon perheen jäsenen teko, joka ei koskaan, millään tavalla tahraa tätä puhdasta ja arvokasta sukuperinnettä.’

Niin kuin sokea, joka on löytänyt jalokiviaarteen roskakasasta, jotenkin tämä bodhimieli on tänään löytynyt minusta.

Tämä on paras elämän eliksiiri, syntynyt saadakseen kuoleman lakkaamaan maailmasta.

Tämä on loppumaton aarre, joka poistaa köyhyyden.

Tämä on lopullinen lääke, joka parantaa olentojen sairaudet täydellisesti.

Väsyneille olennoille, jotka raahautuvat väsyneinä olemassaolon polkuja tämä on suuren puun suoma varjo, joka antaa lepopaikan ja suojan.

Tämä on tikaspuu, joka voi vapauttaa jokaisen olennon alemmista maailmoista.

Tämä on mielen nouseva kuu, joka voi karkottaa olentojen heikkoudet.

Tämä on täysi ja mahtava aurinko, joka haihduttaa tietämättömyyden sumuverhot kokonaan.

Tämä on maidossa oleva voi, joka saadaan erotetuksi kirnuamalla buddhadharman maitoa.

Olemassaolon teitä kulkeville olennoille, jotka kaipaavat onnen rikkauksia, tämä on parasta kaikesta, mitä he voisivat toivoa saavansa, iloinen ja virkistävä juhla josta nauttia.

Tänään, maailman suojelijoiden silmien edessä, kutsun kaikki olennot vieraikseni tälle valaistuneen autuuden matkalle nauttimaan kaikesta hyvyydestä, jota on ja tulee olemaan.

Jumalat ja puolijumalat, iloitkaa!”

 

suom. Ani Sherab

 

Kotisivu