Monihaku · RSS · Yleispalvelut · Kansainväliset · Kansalliset · Erikoisalat · Yhteiskunta · More in English

 

"Nature" ja "New York Times" 8.7.1999

 

Ajankohtaisia ja erilaisia aloituksia

 

   

Klikkaa otsikkoa!

PORTAALIEN MAAILMA
Erikoisempi aloitus ilman kielirajaa.

Klikkaa otsikkoa!

PALVELUA JA KAUPPAA
Kulutus, työpaikat, lehdet. Suomeksi.

Klikkaa otsikkoa!

RAPAKON TAKAA YM...
Samaa englanniksi, mutta enemmän.

Klikkaa otsikkoa!

YHTEISKUNTA JA KANSA
Sosiaaliturva, verot, talous, lomakkeet.

Klikkaa otsikkoa!

PORTAALIEN
TOP TEN
Uusmedian nettilehti eMarketerin listat.

Klikkaa otsikkoa!

WARSINAINEN
VELHO HAKEE
Yksi pyyntö, parhaat 12 hakukonetta.

ReseNet - suomalaiset matkailulinkit

Matkalinkit ja Webin kinkkisin tietovisa.
http://avaa.net
Klikkaa otsikkoa! PARAS HAKU? EDES HYVÄ...
Karua kertomaa hakukoneista.
Klikkaa otsikkoa! MIKÄ IHMEEN
PORTAALI?
Mistä tulevat,
minne menevät?
Klikkaa otsikkoa! S-POSTI
Viestitä, ehdota.

AVAA.NET - aloitussivujen aloitussivulle

Google

"Northern Light 16%, Altavista 15,5%, Yahoo 7,4%, Lycos 2,5%..."

Hakea saatat – löytää et ehkä niinkään
Hakukoneet tuskin pysyvät Webin vauhdissa. Tähän johtopäätelmään ovat tulleet NEC Research Instituten tutkijat, jotka kuluttivat kuusi kuukautta selvittääkseen, paljonko www-sivuja ylipäätään on ja missä määrin hakukoneet pystyvät niitä massasta poimimaan.
Peitto 16 % tai alle "Hakukoneet jäävät enenevästi jälkeen kyvyssään indeksoida Webiä", kirjoittavat Steve Lawrence ja C. Lee Giles. Yhdestätoista tutkitusta koneesta Northern Light saavutti 16 %:n peiton, muut kehnomman. Lycos ja Euroseek jäivät reiluun 2 %:iin. Hotbot oli pari vuotta sitten vastaavan tutkimuksen ykkönen 34 %:lla. Nyt se kokosi 11,3 %.
Tutkimuksensa alussa Lawrence ja Giles arvioivat, että Webissä on tällä hetkellä 2,8 miljoonaa sivustoa, jotka koostuvat 800 miljoonasta sivusta. He myös tutkivat sisältöä, josta jollain tavalla kaupallista olisi nyt 83 %, kasvattavaa tai tieteellistä 6 %. Surffarit hämmästetään väittämällä, että seittien linnasta olisi pornoa vain 1,5 %.
Suosi vanhaa tuttua Huonon peiton ohella hakua vinouttaa koneiden taipumus painottaa hyvin tunnettua tietoa. Tutkijat toteavat, että muutamat hakukoneet käyttävät myös sivun suosiota indeksoinnin perusteena. Ne eivät pysy ajan tasalla: uusimmat löydetyt sivut saattoivat olla 8 kk vanhoja.
Jokaista tutkittua konetta pommitettiin 1050 kysymyksella. Ne olivat sanoja tai fraaseja, kuten "smart matter", "rocchio algorithm", joita tutkijat saivat työtovereiltaan. "He eivät ole Webin keskivertokäyttäjiä", tri Lawrence tunnustaa, "mutta asian ydin onkin siinä, että hakukoneet vinoutuvat yhä enemmän kohti yleisesti tunnettua tietoa."
Käytä monihakua Keinoksi niille, jotka etsivät parempaa hakutulosta, tri Lawrencen tarjoaa "metasearch"-palveluja. Ne keräävät vastauksia useilta koneilta, esim. tutkituilta. Kansainvälisiä monihakuja ovat esim. SavvySearch, Mamma ja MetaCrawler. Niitä on koottu VelhoNetiin, joka tarjoaa myös oman ratkaisunsa: yksi pyyntö avaa 1–12 tulosikkunaa.
11 hakukoneen peittoprosentit
16,0
15,5
11,3
8,5
8,0
7,8
7,4
5,6
2,5
2,2
Northern Light
Snap ja AltaVista
Hotbot
Microsoft
Infoseek
Google
Yahoo!
Excite
Lycos
Euroseek
Uusinta tietoa Search Engine Watch rankkasi kesäkuussa 2000 hakukoneet järjestykseen: Google, WebTop, Inktomi, AltaVista, Fast, Northern Light, Excite ja Go. Voittaja indeksoi yli miljardi dokumenttia, kaksi seuraavaa pääsivät puoleen. Northern Light jäi nyt alle 300 miljoonan dokumentin. Heinäkuussa nk. syvähakuun perehtynyt Brightplanet esitti arvion, jonka mukaan World Wide Webissä on 550 miljardia sivua...

HTTP://

Ylläpitäjä © Webmaster

^ Sivuvinkit ^

YLÖS - Sivun alkuun.