Monihaku · RSS · Yleispalvelut · Kansainväliset · Kansalliset · Erikoisalat · Yhteiskunta · More in English

 

Mistä aloitussivut tulevat ja minne menevät?

 

Ajankohtaisia ja erilaisia aloituksia

 

   

Klikkaa otsikkoa!

PORTAALIEN MAAILMA
Erikoisempi aloitus ilman kielirajaa.

Klikkaa otsikkoa!

PALVELUA JA KAUPPAA
Kulutus, työpaikat, lehdet. Suomeksi.

Klikkaa otsikkoa!

RAPAKON TAKAA YM...
Samaa englanniksi, mutta enemmän.

Klikkaa otsikkoa!

YHTEISKUNTA JA KANSA
Sosiaaliturva, verot, talous, lomakkeet.

Klikkaa otsikkoa!

PORTAALIEN
TOP TEN
Uusmedian nettilehti eMarketerin listat.

Klikkaa otsikkoa!

WARSINAINEN
VELHO HAKEE
Yksi pyyntö, parhaat 12 hakukonetta.

ReseNet - suomalaiset matkailulinkit

Matkalinkit ja Webin kinkkisin tietovisa.
http://avaa.net
Klikkaa otsikkoa! PARAS HAKU? EDES HYVÄ...
Karua kertomaa hakukoneista.
Klikkaa otsikkoa! MIKÄ IHMEEN
PORTAALI?
Mistä tulevat,
minne menevät?
Klikkaa otsikkoa! S-POSTI
Viestitä, ehdota.

AVAA.NET - aloitussivujen aloitussivulle

Google
Portaali (<ransk.), linnojen, kirkkojen ym. julkisten rakennusten usein monumentaalisesti muotoiltu sisäänkäynti. – Otavan Iso Fokus, 1973
Mikä on portaali Käyttäjän kannalta palveluportti eli portaali tarkoittaa sivustoa, jolta hän tapaa aloittaa web-samoilun. Tai josta hänen halutaan aloittavan. Tuottajalle se on verkon solmukohta, jolla hallita käyttäjävirtoja. Kielitoimisto suosittaa käsitettä palveluportti. Yleisesti puhutaan myös aloitussivuista.
Vanha tietosanakirja osoittaa, että myös kansainvälinen nimi osuu kieleemme. Sehän kertoo jotain olennaista megapalveluista, jotka kumartavat lukemattomille pyhimyksille. Ne vetävät sisään kattamalla kaikkea monipuolisesti. Usein ne limittävät itseensä jopa sisäkkäisiä portaaleja ("kanavia", "yhteisöjä") erilaisille kohderyhmille.
Suosittu aloitussivu sisältää tyypillisesti päivänkohtaisia uutisia, sään, tv-ohjelmat, nimipäivät, hakukoneen, kauppakeskuksen, luokiteltuja linkkejä, keskusteluryhmiä, urheilua, viihdettä ja pelejä. Sen pitää jatkuvasti uudistua, sillä netissä ideat kuluvat ja kopioidaan heti.
"MyStart"-profiilit Kanavien ideana on vastata oikeiden kohderyhmien kysyntään, nimenomaan tavoittaa nämä. Samaan pyrkii sivun henkilökohtainen profilointi, jonka tyyppimainos kuuluu: "Saat valita aloitussivullesi juuri sinua kiinnostavat aiheet". Tuottajalle olennaista on kyky ohjata käyttäjälle juuri hänelle sopivat mainokset. Ideaa käyttää myös moni ilmainen sähköposti. Profiili voisi periaatteessa heittää ruudulle oman lähikaupan tarjoukset. Ja vielä niin tekeekin.
Selain ja aloitussivu Selainohjelmissa on oma aloitussivunsa, joka on usein jäänne koneen tai ohjelman toimittajalta. Se avautuu automaattisesti, kun ottaa yhteyden. Samalle sivulle päätyy, jos klikkaa selaimen "talo"-painiketta. Sen vaihtaisi puolessa minuutissa, mutta se jää tekemättä. Siksi aloitussivuille on ilmaantunut painikkeita malliin "Make X Your Start Page". Klikkaamalla ne kopeloivat asian itse. Ennen aikaan pystyi muuten itse vaihtamaan myös hakupainikkeen oletuksen. Nyttemmin se on ajateltu puolestamme.
Miksi portaaleja Aloitussivupalvelu jäsentää käyttäjälleen Internetin viidakkoa. Palvelujen määrän ja laadun kehitys liittyy juuri kilpailuun käyttäjien ajasta. Heille tarjotaan, mitä he kokemuksen ja tutkimusten mukaan haluavat. Tämä tiedetään, koska suurimmat palvelut ovat samalla tavoin monipuolisia. Etenkin hakukoneista laajenneet palvelut ovat kuin samaa sisarussarjaa. Samoilija voi valita monista palveluista yhtä hyvän turvasataman. Tosin pursuavina usein "ylihyvän".
Millaisia portaaleja Koska samoilija (toistaiseksi) saa valita aloitussivunsa, mikä tahansa sivusto voi muodostua portaaliksi. Vaihtoehtoja on tavallaan kuin Lehtipisteen hyllyssä marketissa. Monet aloitussivut ovat myös formaatiltaan verkkolehtiä; usein taustalla on perinteinen mediayhtiö, joka kierrättää aineistoa eri välineissä. Se on nk. synergiaa.
Suomalaisittain aloituspalveluja vetävät myös Internetin operaattorit. Huomattavan osan Soneran aloitussivun menestyksestä on taannut markkinaosuus operaattorina. Paketissa saatu selainohjelma on vienyt kokemattomankin perille. Kun operaattori vaihtuu, voi vaihtua sivukin, siksi on käyttäjät on turruttettava riippuvuuteen.
Vaihtoehtoisia ja erityisaloihin keskittyneitä portaaleja on jo lukuisasti. Kun riittävän monella on tarve poiketa päivittäin jonkin yrityksen tai järjestön sivulla, se on jo tiellä aloitussivuksi.
Gates the Finn Aloitusivulle kotoinen kieli on kilpailuetu, mutta ei suinkaan pitävä palomuuri. Alamme olla liian kielitaitoisia, lisäksi englanniksi tutut palvelut ovat lokalisoitumassa. Microsoft on käännättänyt MSN:ää Suomeen ja 23 muuhun maahan. Yhtiö tavoittelee "90 %:a maailman online-väestöstä". Windows2000 saattaa hyvin osata nostattaa Expedian ja WindowsMedian joka niemeen, notkohon, saarelmaan. Samoin Yahoon saa monilla maailmankielillä, tätä vauhtia joskus suomeksikin. Millaisen haasteen saavat puhtaasti kotikutoiset?
AvaaNet Listaamme etusivulle kotimaisia portaaleja, sen rinnakkaissivulle niiden kansainvälisiä vertailukohtia. Itse emme halua viivytellä aloitussivujen tehokeinoilla, meiltä saa jatkaa heti eteenpäin uuteen vaihtoehtoon. Etusivun järjestys seuraa aakkosia ja paria väliotsikkoa: emme ota kantaa hyvyyteen. Erillisillä sivuilla on linkkejä erikoispalveluihin, joita moni voi työn, tarpeen tai huvin vuoksi käyttää aloitussivunaan, esim. ostospaikat ja luettelot.
Lähestymisemme mukaan runko ja rakenne eivät ole olennaisia. Kyse on samoilijain valinnasta: sivustoa käytetään portaalina. Se voi olla megasaitti, uutispalvelu, atk-lehti, riisuttu hakukone ym.
Miten mukaan Täydennämme listaa kävijöiden ehdotuksista. Tutkimme kaikki linkkivinkit; lomake löytyy kunkin sivun alareunasta. Sivun tulisi olla joko yleisesti kiinnostava tai erityisen kiinnostava jollekin ryhmälle, jotta tämä omisi sen portaalikseen. NB! Hakkerilinkit ym. ovat este.
Ehdotuksia voi lähettää myös sähköpostilla. Mielellämme kuulemme myös uutisia portaaleista, kuinkas muuten?
Lue myös: Paras hakukone? Tai edes hyvä?

HTTP://

Ylläpitäjä © Webmaster

^ Sivuvinkit ^

YLÖS - Sivun alkuun.